Darmowa dostawa od 240 zł
Błyskawiczny chleb orkiszowy z foremki
Foremkowy chleb orkiszowy jest świetną alternatywą na szybkie uzupełnienie braku pieczywa.
Robi się go błyskawicznie, jest lekki i pachnący.

Co potrzebujemy:
– 500 g mąki orkiszowej graham typ 1850 lub razowej typ 2000 (może być jasna, będzie dosłownie jak pieczywo tostowe),
– 30 g świeżych drożdży,
– łyżeczka soli (ok. 5 g),
– łyżeczka miodu,
– 400-450 ml wody, najlepiej o temp. pokojowej lub lekko ciepłej,
– nasiona lub inne dodatki jakie chcemy (nie więcej niż szklankę, bo ciasto może nie wstać).

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Czas pieczenia: 40 min, temp. 200 stopni
Zaczyn
Do kubka/szklanki dodajemy drożdże, zalewamy wodą około 60-90 ml, tak aby woda zakryła drożdże. Dodajemy łyżeczkę miodu i mieszkamy.
Odstawiamy na 15 min. Tyle wystarczy aby drożdże się aktywowały. Powinna na powierzchni wytworzyć się piana.


Ciasto
Do miski wsypujemy: mąkę, sól + dodatki jakie wybraliśmy.

Wlewamy zaczyn i resztę wody. Mieszkamy aż składniki się połączą. Można użyć robota kuchennego lub miksera z hakami do ciast drożdżowych. Ja zazwyczaj mieszam w misce drewnianą łyżką około 6 min.
Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą ale jak podniesiemy łyżkę to powoli z niej spadnie. W razie konieczności dolewamy wodę.

Foremkę wysmarowujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Można też wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelewamy, a bardziej przekładamy, do foremki. Równamy i odstawiamy na 30 min, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu

Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Po tym czasie wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min w temp. 200 stopni.
Chleb wyciągamy z foremki i odstawiamy na kratkę do przestygnięcia.


Smacznego!
P.S: Można dodać zmielone siemię lniane, tak około 20 g, chleb wtedy wolniej wysycha.